Het nieuwe jaar is weer begonnen dus ook weer nieuwe voornemens. Hier doe ik meestal niet aan mee maar deze keer ga ik toch maar beginnen. Ten eerste wil ik wat kilootjes kwijt dus begin ik met het Killerbody dieet. Ik laat jullie nog wel weten hoe dat gaat. Maar ook wil ik gezonder gaan eten. Niet alleen voor mezelf maar ook voor Sophie. Ik heb er al een keer eerder naar gekeken en toen wel wat mee gedaan omdat ik erg schrok van alle toevoegingen maar het verbaast mij eigenlijk hoe snel je het dan weer vergeet.

Deze keer dus weer gekeken en WAUW! wat heftig zeg. Heel veel mensen doen hier al wat mee maar zoveel mensen denken ‘Ach laat maar, je gaat van alles dood’. Ik snap die gedachten ook wel maar het zou toch mooi zijn als je wel 20 jaar langer zou leven als je al deze stoffen zou vermijden.

DUS! bij deze… Ik ga goed opletten wat ik eet, wat voor soort producten en toevoegingen aan mijn eten toegevoegd is. Voor de mama’s die hier aan mee willen doen heb ik een lijst gemaakt met de E nummers die je moet vermijden! 9 van de 10 E nummers die hier tussen staan zijn al verboden in andere landen!

Dit boek heeft mij goed geholpen.

Afbeeldingsresultaat voor wat zit er in je eten

Even een kleine samenvatting wat deze E nummers voor gevolgen kunnen hebben :

Astma, Slapeloosheid, Hyperactiviteit, Schildklieraandoening, Miskraam, Onvruchtbaarheid en natuurlijk niet te vergeten : kanker

Kleurstoffen

E102 TARTRAZINE E104 CHINOLINEGEEL E107 GEEL E110 ZONNEGEEL

E120 COCHENILLE E122 AZORUBINE E123 AMARANTH E124 CONCHENILLEROOD

E127 ERYTHROSINE E128 ROOD 2G E129 ALLURA ROOD AC E131 PATENTBLAUW V

E132 INDIGOKARMIJN E133 BRILJANTBLAUW FCF E142 LISSAMINEGROEN

E150 KARAMEL Alkalisulfiet karamel (E150b), Ammonia (E150c) of Sulfietammonia

E151 BRILJANTZWART BN E154 BRUIN FK Bruine kleurstof E155 BRUIN HT Bruine kleurstof.

E161g CANTHAXANTHINE E173 ALUMINIUM E174 ZILVER E175 GOUD E180 RUBIS PIGMENT

Conserveermiddelen 

E200 SORBINEZUUR E201 NATRIUMSORBAAT E202 KALIUMSORBAAT

E203 CALCIUMSORBAAT E210 BENZOEENZUUR E211 NATRIUMBENZOAT

E212 KALIUMBENZOAAT E213 CALCIUMBENZOAAT E214 ETHYL-P-

E215-219 ETHL P- HYDROXYBENZOAAT NATRIUMZOUT

E220 ZWAVELDIOXIDE E221-228 NATRIUMSULFIET E230 DIFENYL of BIFENYL

E231 ORTHOFENYLFENOL E232 NATRIUMFENYLFENOL E233 TIABENDAZOL

E235 PIMARICINE E236-238 MIERENZUUR E239 HEXAMETHYLEEN

E240 FORMALDEHYDE E241 BORAX E242

E249 KALIUMNITRIET Vermijden! Vooral voor kinderen!

E250 NATRIUMNITRIET E251 NATRIUMNITRAAT E252 KALIUMNITRAAT

E264 CUPROAMMONIUM E284 BOORZUUR E285 NATRIUMTETRA

Voedingszuren, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen

E310 PROPYLGALLAAT E311 OCTYLGALLAAT E312 DODECYLGALLAT

E320 BUTYLHY E321 BUTYLHY E380 TRIAMMONIUM

E385 EDTA ABSOLUUT VERMIJDEN !!! 

(Calciumdinatrium-ethyleendiaminetetra-acetaat) is gevaarlijk voor kinderen en wordt in vele voedingsmiddelen gebruikt. Voedingszuur en synthetische remmer om metaalhoudende moleculen in te kapselen. Deze stof wordt in veel industriële voedingsmiddelen gebruikt (vinaigrette, mayonaise, groenten, en bevroren schaaldieren of schaaldieren in blik). In de medische wereld wordt het gebruikt om vergiftigingen door zware metalen te behandelen. Het wordt ook aan sommige wasmiddelen toegevoegd. Risico’s: overgeven, diarree, buikkrampen, verstoring bloedstolling, bloed in de urine. Bij proefdieren heeft EDTA het cellulaire metabolisme aangetast, met beschadiging van de chromosomen tot gevolg. Deze toevoeging is bijzonder gevaarlijk, omdat het veel gebruikt en dus ook geconsumeerd wordt. Onderzoeken naar dit additief lopen. Het is in Australië verboden.

E421 MANNITOL ABSOLUUT VERMIJDEN !!!

Zoetmiddel en antiklontermiddel dat van genetisch gemodificeerde maïs afkomstig kan zijn. Wordt in verschillende planten aangetroffen maar kan ook synthetisch zijn. In Engeland wordt dit middel sterk ontraden aan zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. In te grote doses kan het een laxerende werking hebben. Het wordt ook gebruikt voor medische doeleinden, onder meer in hoestpastilles en in geneesmiddelen voor kinderen. Wanneer het echter via intraveneuze injectie wordt toegediend, heeft Mannitol forse bijwerkingen die de stofwisseling aantasten. Risico’s: uitdroging, nierstenen, misselijkheid, duizeligheid, flauwvallen

E422 KONJAC ABSOLUUT VERMIJDEN !!!

Plantaardig geleermiddel, verdikkingsmiddel en hulpmiddel, afkomstig uit konjac-knollen (Amorphophallus). Het wordt in Japan en China gebruikt bij de productie van meel. Men beschouwt het vaak als onschuldig ondanks een verhoogd risico op ademhalingsproblemen. Deze toevoeging zou verboden moeten zijn voor geleisnoepjes. Je krijgt er makkelijk te veel van binnen, (meer dan 3 gram per dag) wat de volgende risico’s met zich meebrengt: darmstoornissen, diarree, verminderde opname van vitaminen.

E430 POLYOXYETHYLEEN E431 POLYOXYETHYLEEN E432 POLYOXYETHYLEEN

E433-236 POLYSORBATE E443 GEBROMEERDE

E450 KALIUM  E450b TRINATRIUM  E451 PENTANATRIUM

E452 NATRIUMPOLY  E460 MICROKRISTALIJNE

Synthetische emulgator, stabilisator en zuurteregelaar, gemaakt uit NATRIUM fosfaatzouten. Met mate consumeren, want er zijn risico’s op DIFOSFATEN hyperactiviteit, verminderde opname van mineralen en darmstoornissen. Experimenten in Duitsland uit 1957 toonden aan dat ratten een verminderde groei, dalende vruchtbaarheid en kortere levensduur hadden.

E461 METHYCELLULOSE E463 HYDROXYPROPYL E464 HYDROXYPROPYL

E465 ETYLMETYLCELLULOSE E466 NATRIUMZOUT E468 VERNET CARBOXY

E469 Enzymatisch E471 Mono- en Diglyceriden Glansmiddel

E472a-f Esters van Mono E473 Ester van Sacharose Emulgator

E474 SUIKERGLYCERIDEN E477 PROPAAN-1,2- E479b Thermisch E491-495 SORBITAAN

 

Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen 

 

E496 POLYETHYLEEN E507 ZOUTZUUR E509 CALCIUMCHLORIDE E510 AMMONIUM

E512 TINCHLORIDE E513 ZWAVELZUUR E514 NATRIUMSULFAAT E515 KALIUMBISULFAAT

E517 AMMONIUMSULFAAT E518 MAGNESIUMSULFAAT E520-523 ALUMINIUMSULFAAT

E525 KALIUMHYDROXIDE E541 NATRIUM E542 VOEDINGSBEENDER E544 CALCIUMPOLY

E545 AMMONIUMPOLY E552 CALCIUMSILICAAT E553b TALK E554 ALUMINIUM

E555 KALIUMALUMINIUM E556 CALCIUMALUMINIUM E620 GLUTAMINEZUUR

 

Smaakversterkers 

E621 MONONATRIUM ABSOLUUT VERMIJDEN!

Synthetische smaakversterker die helaas aan duizenden GLUTAMAAT (MSG) levensmiddelen wordt toegevoegd zoals pakjes soep, chips, kant-enklaarmaaltijden, dieetproducten, bouillonblokjes, krabbenpoten, te veel om op te noemen. Het is een neurotoxisch toevoeging dat het vermogen heeft om de neuronen in de hersenen aan te tasten. Het is erg lastig om deze toevoeging te vermijden omdat het in bijna alle behandelde voedingsmiddelen wordt aangetroffen.

E622 MONOKALIUM E623 CALCIUMDI E624 AMMONIUM E625 MAGNESIUMDI

E626 GUANYLZUUR E627 DINATRIUM E628 DIKALIUM E629 CALCIUM E630 INOSINEZUUR

E631 NATRIUMINOSINAAT E632 DIKALIUMINOSAAT E633 CALCIUMÏNOSINAAT

E634 CALCIUM-5′- E635 DINATRIUM-5′- E636 MALTOL E637 ETHYLMALTOL

E640 GLYCINE ABSOLUUT VERMIJDEN!

Smaakversterker en synthetisch hulpmiddel voor toevoegingen die zout kunnen vervangen en de eetlust bevorderen. Sommige studies beschouwen deze toevoeging als onschuldig, terwijl een ander rapport vermeldt dat deze toevoeging de groei kan remmen en de kans op overlijden kan vergroten. De FDA heeft een verbod op deze toevoeging voorgesteld

Hulpmiddelen en zoetstoffen (E900 – E1520)

E900 DIMETHYL E905 MICROKRISTALLIJNE E906 BENZOINEGOM E912 ESTER

E927a AZODICARBONAMIDE E927b CARBAMIDE

E950 ACESULFAAM-K ABSOLUUT VERMIJDEN!!

Synthetische, zoete smaakversterker, 200 keer zoeter dan suiker. Deze toevoeging wordt erg vaak gebruikt in kauwgom, frisdranken, snoepjes, industriële banketbakkersproducten, desserts, sommige melkdranken en zoveel andere producten dat het onmogelijk is om ze allemaal te vermelden. Het wordt sinds 1988 door de FDA (Food and Drug Administration) toegestaan, hoewel het niet grondig onderzocht is. Deze toevoeging heeft een bittere nasmaak, waardoor het vaak in combinatie met aspartaam wordt gebruikt. Eén van de boeken meldt: “In vergelijking met aspartaam en sacharine, die geen van tweeën onberispelijk zijn, is acesulfaam zelfs de ongunstigste van de drie.” Een Engelse analyse, maart 2005, beweert dat dat deze toevoeging als kankerverwekkend en genotoxisch geldt en gelieerd wordt aan het ontstaan van longtumoren, toename van cholesterolgehalte en leukemie.

E951 ASPARTAAM ABSOLUUT VERMIJDEN!!

Ik citeer Dr H.J. Roberts, een mondiale expert op het gebied van aspartaam: “Aspartaam is een waar vergif”. Het is een neurotoxisch product dat meer dan 92 ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Deze toevoeging had nooit toegestaan mogen worden. Echt niet!!

E952 CYCLAAMZUUR ABSOLUUT VERMIJDEN!!

Synthetisch zoetmiddel dat uit sacharose is gemaakt en dat 30 tot 40 keer zoeter is dan gewone suiker. Deze toevoeging heeft bij ratten in het laboratorium de zaadballen aangetast. Het schijnt kankerverwekkend en genotoxisch te zijn en is sinds 1953 in gebruik. Het is in de VS al sinds 1970 verboden, maar wordt in Canada en overige landen nog altijd toegestaan.

E954 SACHARINE

E955 SUCRALOSE ABSOLUUT VERMIJDEN!!

Synthetisch zoetmiddel dat uit met chloor behandelde sacharose is gemaakt. Deze toevoeging is sinds 1991 toegestaan onder het handelsmerk Splenda en is 600 keer zoeter dan suiker. Risico’s: beschadiging van het immuunsysteem aangezien het niet alleen de lever en de nieren aantast, maar ook de dikke darm, de maag, de lever, de longen, de bloedvaten en de hersenen. A

E961 NEOTAAM ABSOLUUT VERMIJDEN!!

Kunstmatige zoetstof gemaakt door NutraSweet (die het ook verkoopt als Aspartaam). Goedgekeurd in Europa in 2009. Kan wel tot 13.000 keer zoeter dan suiker zijn, dus zeer voordelig voor de industrie. Net als aspartaam, is Neotaam samengesteld uit twee aminozuren, asparaginezuur en fenylalanine. De zoetstof heeft een slechte reputatie en volgens een van de bronnen bevat een drank, gezoet met E961 wel 0,25 mg methanol. Gevaarlijk dus!

E962 ZOUT van Zie E950 en E951. ABSOLUUT VERMIJDEN!!

E967 XYLITOL E1201 POLYVINYL E1202 ONOPLOSBAAR

 

Producten waar dit zoal in zit zijn ( hier zet ik vooral de producten die je ook gauw aan kinderen geeft ) bijna allemaal met E621 :

In bijna elke chips zit E621 ( uitzondering Naturel )

Davitamon kauwvitaminen / Meerdere multivitaminen

Suikervrije producten / Limonadesiroop / Mona toetjes/ Vla – flip

Optimel / Vifit / Yoki / Drinkyoghurt / Sauzen zoals mayonaise, ketchup en satésaus

Bijna alles van Knorr, Maggi, Honig, Unox en Conimex / Kant en klaar maaltijden

 

Ga maar eens kijken wat er voor verstopte E nummers in sommige producten zitten :

Babybiscuits vanaf 6 mnd en ouder

Ingrediënten

Ingrediënten: TARWEBLOEM 68,4%, suiker, koolzaadolie, glucose-fructosestroop, glucosestroop, rijsmiddelen (ammoniumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat, natriumwaterstofcarbonaat), zout, emulgator (SOJALECITHINE), TARWEZETMEEL, aroma, vitamine B1Kan EI, MELK en SESAM bevatten.

Nijntje tussendoortjes 12 mnd

Ingrediënten

Ingrediënten: tarwebloem (gecontroleerde teelt), suiker, kippenei-eiwit, plantaardige olien en vetten, honing, rijstebloem, tarwekiemen, scharrel kippenheel-ei, calciumcarbonaat, rijsmiddel (E501), emulgator (lecithine), aroma (vanilline), rozemarijn, ijzer, emulgator (SOJALECITHINE), ijzerpyrofosfaat, vitamine B1

Opvolgmelk standaard 1

Ingrediënten

Ingrediënten : ‘ Gedemineraliseerde wei (melk), plantaardige oliën (palmolie, koolzaadolie, kokosolie, zonnebloemolie), lactose (melk), magere melk, galacto-oligosacharide (melk), wei-eiwitconcentraat (melk), fructo-oligosacharide, calciumcarbonaat, visolie, kaliumchloride, trikaliumcitraat, magnesiumchloride, L-ascorbinezuur, cholinechloride, emulgator (sojalecithine), taurine, natrium L-ascorbaat, trinatriumcitraat, ijzersulfaat, DL-α-tocoferylacetaat, zinksulfaat, dinatrium uridine 5′-monofosfaat, cytidine 5’-monofosfaat, inositol, adenosine 5’-monofosfaat, inosine 5’-monofosfaat natrium zout, nicotinamide, L-tryptofaan, guanosine 5’-monofosfaat natrium zout, calcium D-pantothenaat, pteroylmonoglutaminezuur, kopersulfaat, retinylpalmitaat, DL-α-tocoferol, D-biotine, cyanocobalamine, thiaminehydrochloride, cholecalciferol, pyridoxinehydrochloride, mangaansulfaat, kaliumjodide, natriumseleniet, fytomenadion.

Chips paprika

Ingrediënten

Ingrediënten: Aardappelen, zonnebloemolie, zout, uienpoeder, dextrose, suiker, paneermeel (TARWE), smaakversterker (mononatriumgutamaat), specerijen, knoflookpoeder, specerijenextract, aroma, voedingszuur (natriumacetaten), gistextract, kruidenextract, zoetstof (aspartaam*), rookaroma, *Bevat een bron van fenylalanine.

Boterhamworst

Ingrediënten

Ingrediënten: Varkensvlees, water, 14% mechanisch gescheiden varkensvlees, aardappelzetmeel, varkensspek, zout, varkenscollageen, zuurteregelaar (E325, E326), stabilisator (E450, E451), varkenseiwit, specerijen, ui, gistextract, glucosestroop, antioxidant (E301), conserveermiddel (E250).

Zero% suiker gesneden ontbijtkoek

Ingrediënten

Ingrediënten: ROGGEbloem 39%, voedingsvezel (oligofructose), zoetstof (xylitol), stabilisator (glycerol), plantaardige oliën (palm***, raap), rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), TARWEbloem, specerijen, aroma, ***Palmolie van duurzame en gecertificeerde plantages.

Saus in zak bolognese

Ingrediënten

Ingrediënten: Tomaat¹ 78% (tomaat, tomatenpuree), gehakt 13% (varkensvlees, rundvlees), groenten (wortel 2%, ui 1%, prei), suiker, TARWEZETMEEL, zonnebloemolie, zout, geconcentreerd citroensap, kruiden (tijm, peterselie, basilicum, oregano), specerijen (knoflookpasta, SELDERIJZAAD), gistextract, rundvleesextract , extra olijfolie verkregen bij de eerste persing, ¹op duurzame wijze geteeld.Kan ei, melk, mosterd bevatten.

Gelderse rookworst

Ingrediënten

Ingrediënten: Varkensvlees 93%, water, zout, rundercollageen, voedingszuur: citroenzuur, rookaroma, stabilisator (E451, E452), antioxidant (ascorbinezuur, rozemarijnextract), dextrose, aroma, specerij-extracten (nootmuskaat, zwarte peper, chilipeper), korianderextract, conserveermiddel: E250, E = door de E.G. goedgekeurde hulpstof.

Advertenties